Artikkeli |
19.09.2023

Pohjoismaat ja Baltian maat etsivät yhdessä parhaita ratkaisuja SDG OOTS -toteutukselle

Vuosina 2021-2023 toiminut Once Only Proof of Concept Pilots -projekti perustui Pohjoismaiden ja Baltian maiden yhteiseen tarpeeseen löytää kustannustehokas ja toimiva ratkaisu yhden kerran teknisen järjestelmänarkkitehtuurin toteuttamiseksi Single Digital Gateway EU-asetuksen vaatimusten mukaisesti.

SDG OOP Poc Pilots -projekti

Single Digital Gateway EU-asetuksen tavoitteena on helpottaa kansalaisten ja yritysten toimintaa rajat ylittävissä tilanteissa. Asetus velvoittaa jäsenmaita sähköistämään 21 menettelyyn tai elämäntilanteeseen liittyvät palvelut.

Asetus säätää digitaalisen palveluväylän (youreurope.eu) perustamisesta. Sen kautta kansalaiset ja yritykset löytävät tietoa, ohjausta ja pääsyn sähköisiin palveluihin. Asetus velvoittaa EU-komission ja jäsenmaat rakentamaan yhden kerran teknisen järjestelmän (Once Only Technical System, OOTS). Sen avulla viranomaiset voivat vaihtaa tietoa asetuksessa määritellyissä mennettelyissä rajat ylittävästi kansalaisen tai yrityksen pyynnöstä .

Once Only Proof of Concept Pilots -projektin tavoitteena oli testata OOTS:n korkean tason arkkitehtuurisuunnitelmaa ja löytää parhaat ratkaisut sen toteuttamiseksi Pohjoismaissa ja Baltian maissa.

OOTS:n arkkitehtuurisuunnitelmaa testattiin Proof-of-Conceptien (PoC) avulla. Ensin testattiin yksittäisiä komponentteja ja lopuksi koko tiedonvaihdon prosessia.

Proof-of-Conceptit olivat:

  • eDelivery Access Point
  • Identity Matching
  • EU-komission tarjoamien yhteiskäyttöisten komponenttien toimivuus
  • Todistusmateriaalin pyyntöpalvelu
  • Perusrekisterin testiversion liittäminen järjestelmään
  • Esikatselupalvelu

Cross Border Digital Services -ohjelma

Projekti on osa Pohjoismaiden ministerineuvoston (NCM) Cross Border Digital Services (CBDS) -ohjelmaa. Ministerineuvoston visio on, että Pohjola olisi jatkossa maailman kestävin ja integroitunein alue.

Lue lisää:

Projektin tuotokset

Projektin PoC:eissa kehitetyt komponentit on julkaistu avoimen lähdekoodin versioina, jotta kaikki projektimaat ja muut EU jäsenmaat voivat niitä hyödyntää.

Projektin tuotoksena syntyivät KEHA-keskuksen kehittämä todistusmateriaalin pyyntöpalvelu -komponentti ja Swedish Agency for Digital Government, DIGG:n kehittämä Esikatselupalvelu-komponentti.

Osa projektin maista on rakentanut eDelivery-yhdyskäytävänsä itse EU-komission tarjoaman Domibus-alustan pohjalta. Osa maista on ottaanut käyttöön Nordic Institute of Interoperability Solutionsin (NIIS) kehittämän Harmony eDelivery yhdyskäytävätuotteen, joka perustuu myös Domibusiin.

Suomi teetti lakiselvityksen SDG-asetuksen täytäntöönpanon mahdollisista lakimuutostarpeista omaan kansalliseen lainsäädäntöönsä. Projekti toteutti Suomen lakiselvityksen pohjalta tarkistuslistan muiden projektin maiden lakiselvityksiä varten.

Projekti tuotti myös kartoituksen Identity Matchingin tilanteesta Pohjoismaissa ja Baltian maissa keväällä 2023.

Lisäksi jokaisesta projektin vaiheesta on tehty raportti. Raportit ovat saatavilla pyydettäessä. 

Lisätietoa projektista ja sen tuotoksista

Mervi Kylmänen-Paakki, projektipäällikkö/erityisasiantuntija, KEHA-keskus
mervi.kylmanen-paakki(at)ely-keskus.fi