SDG-kuukausikirje 1–2/2024
Kuukausikirje tammikuu–helmikuu 2024
- Hallituksen esitykseen SDG-asetuksen kansallisesta toimeenpanosta pyydetään lausuntoja
- OOTS ja EUDI Wallet -synergiaryhmän väliraportti
- OOTS-järjestelmän kehityksen edistyminen
- Kansallisten keskitettyjen asiointipisteiden vertaisarvio
- Infotilaisuus SDG-asetuksesta ja REDII-direktiivistä kunnille
- SDG-asetus ja Sisämarkkinoiden tietojenvaihtojärjestelmä IMI
- Ammattipätevyysdirektiivi ja SDG-asetus -tilaisuus viranomaisille
Hallituksen esitykseen SDG-asetuksen kansallisesta toimeenpanosta pyydetään lausuntoja
Hallituksen esityksessä esitetään, että KEHA-keskus toimii SDG-asetuksen mukaisena kansallisena koordinaattorina ja digitaalisen palveluväylän (SDG) tietojenvaihtoon liittyvän kansallisen teknisen järjestelmän (OOTS) rekisterinpitäjänä.
Lausuntojen määräaika on 8.4.2024.
OOTS ja EUDI Wallet -synergiaryhmän väliraportti
OOTS-EUDI Wallet Contact Group julkaisi 4.3.2024 väliraportin: Synergies between the Once-Only Technical System and the EUDI Wallet.
Raportti tarjoaa asiantuntijalähtöisiä näkemyksiä siitä, kuinka nämä kaksi keskeistä EU:n digipolitiikan aloitetta voivat vahvistaa toisiaan ja hyötyä toi-sistaan. Työryhmä jatkaa toimintaansa vuoden 2024 ajan, ja loppuraportti synergioista julkaistaan vuoden 2024 lopussa tai vuoden 2025 alussa.
OOTS-järjestelmän kehityksen edistyminen
Suomen kansallisen OOTS-järjestelmän kehitystyö etenee suunnitellusti. Maaliskuussa saadaan valmiiksi yhteisten kansallisten komponenttien osalta tietojenvaihdon perusprosessi ja sen jälkeen työ jatkuu erilaisten poikkeustapausten kehittämisellä.
Helmikuussa 2024 aloitettiin myös yhteistyö Kelan kanssa. Yhteistyön lopullisena tavoitteena on OmaKelan opintoetuuksien hakemisen asioinnin liittäminen osaksi OOTS-järjestelmää.
Kansallisten keskitettyjen asiointipisteiden vertaisarvio
Digitaaliset sisämarkkinat -tiimi osallistui 27.-28.2.2024 Brysselissä järjestettyyn Kansallisten keskitettyjen asiointipisteiden vertaisarviointitapahtumaan. Tapahtuman tavoitteena oli selvittää hyviä käytänteitä asiointipisteiden kehittämistä varten.
Palveludirektiivi velvoittaa jäsenmaita ylläpitämään rajat ylittävää yritystoiminnan sähköistä asiointipistettä. Suomessa asiointipisteenä toimii Suomi.fi/yritykselle. Suomen asiointipiste sai tilaisuudessa kiitosta erittäin kattavista ja helppolukuisista sisällöistään. Vuorostaan vastuuviranomaisten asiointipalveluiden kuvausten löydettävyys koettiin asiointipisteessä vaikeaksi, koska palveluiden ja asiointikanavien englannin kielissä versioissa oli puutteita.
Suomi.fi-verkkopalvelu hyödyntää viranomaisten palvelu- ja asiointikanavatietojen hyödyntämiseen Palvelutietovarantoa (PTV), jonne viranomaiset ovat velvoitettuja tuottamaan palvelutietoa kolmella kielellä. PTV-kuvausten käännöksissä voi hyödyntää DVV:n kustantamaa käännöstoiminnallisuutta.
Infotilaisuus SDG-asetuksesta ja REDII-direktiivistä kunnille
KEHA-keskuksen Digitaaliset sisämarkkinat -tiimi ja Luvat ja valvonta -hanke järjestivät keskiviikkona 30.1.2024 kunnille infotilaisuuden SDG-asetuksen ja REDII-direktiivin tuottamista velvoitteista kunnille.
- Voit lukea tarkemmin kuntien velvoitteista täältä.
- Lataa tilaisuuden materiaalit tästä.
- Katso tilaisuuden tallenne täältä.
SDG-asetus ja Sisämarkkinoiden tietojenvaihtojärjestelmä IMI
Sisämarkkinoiden tietojenvaihtojärjestelmä IMI on lupa- ja valvontaviranomaisten käyttämä työkalu EU:n sisämarkkinoilla rajat ylittävässä yhteistyössä. Kilpailu- ja kuluttajavirasto toimii Suomessa järjestelmän kansallisena koordinaattorina.
SDG-asetuksessa määritellään, että viranomaisten on mahdollista todentaa IMI-järjestelmän avulla sellaisten todistusmateriaalien aitous, jotka käyttäjät ovat lähettäneet viranomaiselle omatoimisesti sähköisesti ilman OOTS-järjestelmää. Lisäksi viranomaisten tulee ilmoittaa IMI-järjestelmään kaikki sellaiset liitteen II menettelyiden poikkeustilanteet, jossa vaaditaan fyysistä läsnäoloa Suomessa.
Digitaaliset sisämarkkinat tiimi kartoittaa SDG-asetuksen osalta IMI-järjestelmää käyttävät vastuuviranomaiset ja sopii näiden kanssa toimintatavoista ja vastuuhenkilöistä, joille Kilpailu- ja kuluttajavirasto antaa oikeudet järjestelmän käyttöön.
Ammattipätevyysdirektiivi ja SDG-asetus -tilaisuus viranomaisille
Ammattipätevyysdirektiivi ja Laki ammattipätevyyden tunnustamisesta ovat velvoittaneet viranomaisia ammattipätevyyden rajat ylittävään tunnustamiseen. Nyt myös SDG-asetus velvoittaa ammattipätevyysviranomaisia digitalisoimaan pätevyyksien tunnustamisen asioinnit rajat ylittävästi. Lisäksi SDG-asetus velvoittaa viranomaisia lähettämään ja vastaanottamaan koulutus- ja ammattipätevyystietoja viranomaisiarekistereistä asiointipalveluihin OOTS-järjestelmän välityksellä.
KEHA-keskuksen Digitaaliset sisämarkkinat -tiimi järjestää ammattipätevyyksien tunnustamisesta ja SDG-asetuksesta tapaamisen vastuuviranomaisille tiistaina 9.4.2024 kello 12–13. Kutsut tilaisuuteen lähetetään suoraan viranomaisille.