Tilaisuus lähes kaikkien jäsenmaiden väliselle vuoropuhelulle
KEHA-keskuksen Digitaaliset sisämarkkinat -tiimi ja EU-komissio halusivat saattaa jäsenmaiden SDG-koordinaatio- ja OOTS-kehitystiimit sekä asetuksen menettelyiden ja rekisterien viranomaiset yhteen keskustelemaan OOTS-järjestelmän tiedonvaihdon haasteista, hyödyistä ja mahdollisuuksista. Tapahtumassa jäsenmaiden edustajat pääsivät keskustelemaan asioista virallisemmin ohjelman asettamissa raameissa ja epävirallisemmin tauoilla ja lounaan aikana.
Tapahtumaan osallistui arviolta 120 osallistujaa yli 20 jäsenmaasta niin SDG-asetuksen kansallisista koordinaatiotiimeistä ja vastuuviranomaisista. Arviolta puolet osallistujista oli väestö-, koulutus-, ajoneuvo-, sosiaaliturva- ja yritystietojen sekä menettelyiden vastuuviranomaisia. Noin neljännes osallistujista oli Suomesta ja loput muista jäsenmaista.
Voit tutustua tarkemmin tilaisuuden ohjelmaan komission verkkosivuilla.
Tapahtuma käynnistyi puheilla
EU-komission avauspuheenvuorossa DG Grow:n johtaja Amaryllis Verhoeven huomautti, että uuden komission yksi tärkeimmistä tavoitteista hallinnollisen taakan vähentäminen sisämarkkinoilla ja että SDG-asetus ja OOTS-järjestelmä tulevat nopeuttamaan kansalaisten ja yritysten toimimista sisämarkkinoilla. Vuorostaan pohjoismaiden ministerineuvoston kasvu ja ilmasto -osaston päällikkö Dan Koivulaakso nosti esiin Baltian maiden ja Pohjoismaiden tiiviin digitaaliseen yhteistyön, jonka tavoitteena on muodostaa maista Euroopan kestävin ja integroitunein alue vuoteen 2030 mennessä.
Avauspuheenvuorojen jälkeen työ- ja elinkeinoministeriön hallitusneuvos Liisa Huhtala painotti omassa puheenvuorossaan, että EU:n tulee jatkaa sisämarkkinoiden kehittämistä. Hyvin toimivat rajat ylittävät digitaaliset palvelut ja OOTS-järjestelmän tiedonvaihto ovat avainasemassa tässä tavoitteessa. Päivän viimeisessä puheenvuorossa komission DG GROW:n Alexis Lubow painotti, että EU jatkaa ponnistuksia rajat ylittävien menettelyiden yksinkertaistamiseksi, ja että SDG ja OOTS ovat ratkaisevia välineitä tässä entisestään integroituvan EU:n kehittämisessä.
Osallistujat jaettiin työpajoihin
Ensimmäisen seminaaripäivän loppupuoliskoksi osallistujat jaettiin pienempiin työpajaryhmiin. Menettelyistä ja rekisteritiedoista vastaavat viranomaiset jaettiin viitteen temaattiseen ryhmään: väestötiedot, opinnot, ajoneuvot, liiketoiminta ja sosiaaliturva. Vuorostaan SDG-koordinaatiotiimeille ja OOTS-kehitystiimeille järjestettiin omat työpajansa.
Väestötiedot-työpajassa viranomaiset toivat esiin, että nykyisellään eIDas-attribuutit eivät riitä sähköisessä asioinnissa identiteettien vahvistamiseen vaan eIDas-malliin tarvitaan pysyvä yksilöivä tunniste. Työpajassa keskusteltiin myös vajaatietoisten todistusmateriaalien toimittamisesta ja OOTS-todistusmateriaalien tietojen tarkemmasta rakenteisesta määrittelystä. Vuorostaan Opinnot-työpajassa esiin nousi jäsenmaiden vaihtelevat lähtökohdat opintotietojen jakamiseen OOTS-järjestelmässä, jolloin voi olla vaikea löytää yhtä kaikille jäsenmaille sopivaa tiedonvaihdon mallia.
Ajoneuvo-työpajassa paneuduttiin eri jäsenmaiden ajoneuvon maahantuonnin menettelyihin ja pohdittiin, voisiko OOTS-järjestelmään hyödyntää maahantuonnin yhteydessä. Viranomaisten mukaan EU:ssa tarvittaisiin SDG-asetusta laajempia sääntelyn muutoksia ajoneuvon katsastamisen ja rekisteröimisen menettelyihin, jotta OOTS-järjestelmää voitaisiin hyödyntää rekisteritietojen vaihdossa. Samoin Sosiaaliturva-työpajassa keskityttiin siihen, vaihdetaanko tulevaisuudessa sosiaaliturvaan liittyvien menettelyiden tietoja vain EESSI-järjestelmässä vai voisiko myös jotakin tietoja välitettäviä OOTS-järjestelmän avulla. Vaikka välitettäviä todistusmateriaaleja ei työpajassa tunnistettu, jatkavat jäsenmaat ja EU-komissio OOTS-järjestelmässä vaihdettavien tietojen selvittelyä.
SDG-koordinaatio- ja OOTS-kehitystiimeille järjestetyissä työpajoista ensimmäisessä perehdyttiin komission tarjoamaan tukeen OOTS-järjestelmän toimeenpanossa. Toisessa keskityttiin komission koordinoiman OOTS-järjestelmän testaamiseen kehittämiseen. Kolmannessa työpajassa SDG-koordinaattorit keskustelivat muun muassa SDG-asetuksen toimeenpanon työtavoista ja todistusmateriaalien tietomallien standardoimisesta.
Baltian maat ja Pohjoismaat kertoivat OOTS:n toimeenpanosta ja jakoivat hyviä käytänteitään
Toinen tapahtumapäivä käynnistyi Baltian maiden ja Pohjoismaiden SDG-koordinaattorien ja OOTS-kehittäjien muodostamalla paneelikeskustelulla. Komission vetämässä paneelissa Latviaa, Liettuaa, Ruotsia, Suomea ja Viroa edustaneet panelistit kertoivat OOTS-järjestelmän toteutuksen edistymisestä omissa maissaan ja havaintojaan järjestelmän tuottamista hyödyistä niin käyttäjille kuin viranomaisillekin.
Päivä jatkui hyvien käytänteiden yksityiskohtaisimmilla esityksillä. Suomesta OOTS-järjestelmän toimeenpanon hyviä käytänteitä olivat esittelemässä Kela ja Digi- ja väestötietovirasto (DVV). Kelan Casper von Nandelstadh kertoi opintoetuuksien hakemisen menettelyn integraatiosta OOTS-järjestelmään. Vuorostaan DVV:n Torbjörn Sandell kertoi väestötietojärjestelmän tietojen integroimisesta OOTS-järjestelmään.
Myös Baltian maat jakoivat hyviä käytänteitään. Viron sisäministeriön Margit Aus kertoi omassa esityksessään havainnoistaan Viron väestötietojen jakamisessa OOTS-järjestelmän avulla. Aus nosti esiin, että useassa väestötietojen OOTS-todistusmateriaalissa Viro ei kerää kaikkia niissä vaadittavia tietoja. Liettuan digitalisaatioviraston Žydrūnas Nevardauskas ja Eglė Šimukėnaite sekä Ainis Pumputis maan OOTS-järjestelmän kehitystiimistä kertoivat maan OOTS-järjestelmän toteutuksen toimeenpanosta osana laajempaa kansallista digitalisaatio-ohjelmaa. Lopuksi Latvian digitalisaatioviraston Pēteris Trokša esitteli Latvian DAGR-järjestelmää, joka kerää ja välittää tietoa Latvian viranomaisrekistereistä nopean ja tehokkaan tiedon vaihdon mahdollistamiseksi niin kansallisesti kuin rajat ylittävästi OOTS-järjestelmään.
Kohti seuraavia jäsenmaiden järjestämiä tapahtumia?
Tapahtumasta kerätty palaute on ollut erittäin hyvää. Tavoite eri jäsenmaiden vastuuviranomaisten saattamisesta yhteen yhteisten haasteiden, ratkaisujen ja mahdollisuuksien äärelle saavutettiin. Lisäksi SDG-koordinaatio- ja kehitystiimit saivat hyvän tilaisuuden keskustella syvällisemmin OOTS-järjestelmän toteutuksen liittyvistä asioista.
Niin EU-komissio kuin muut jäsenmaatkin ovat kiinnostuneet jatkamaan tapahtumakonseptia jossakin toisessa jäsenvaltiossa. Tapahtuman parhaat käytänteet tullaankin dokumentoimaan muille jäsenvaltioille samankaltaisten tapahtumien tueksi.
KEHA-keskuksen Digitaaliset sisämarkkinat -tiimi kiittää kaikkia osallistuneita ja esiintyneitä sekä erityisesti EU-komissiota yhteistyöstä tapahtuman järjestämisessä. Toivottavasti tapahtuma voisi olla alku yleisemmälle käytänteelle.