Digi- ja väestötietovirasto (DVV) toteutti keväällä 2024 Pohjoismaiden ministerineuvoston CBDS-ohjelman rahoituksella projektin, jonka yhtenä tavoitteena oli mallintaa muutamia ehdotuksia OOTS-järjestelmässä vaihdettavista todistusmateriaaleista Yhteentoimivuusalustan (FI-Platform) Tietomallit-työkalun avulla.
Projektin todistusmateriaaliehdotukset mallinnettiin KEHA-keskuksen Digitaaliset sisämarkkinat -tiimin tuella. Niitä tullaan jatkossa hyödyntämään ja täydentämään kansallisten vastuuviranomaisten kanssa, Pohjoismaiden ja Baltian maiden välisessä SDG-yhteistyössä sekä EU-komission OOTS-tietojen standardoimisen alatyöryhmässä.
Yhteentoimivuusalustalla voi mallintaa tietovarantojen tietosisältöjä
Digi- ja väestötietoviraston ylläpitämä Yhteentoimivuusalusta tarjoaa työkalut yhteentoimivien tietosisältöjen määrittelyyn. Alusta koostuu sanastoista, koodistoista ja tietomalleista, jotka ovat käytettävissä terminologiseen sanastotyöhön, koodistojen hallintaan ja tietomallinnukseen.
Alustan Tietomallit-työkalu on semanttisten tietomallien ylläpito- ja julkaisupalvelu, joka sisältää tiedon harmonisointiin tarkoitetut yleiset ydintietomääritykset. Näitä ydintietoja hyödynnetään tiettyä käyttötarkoitusta varten tehtävissä kuvauksissa, kuten tietyn aihealueen tai tietyn sovelluksen tai rajapinnan tietosisältöjen esittämisessä. Yhteiseen ydintietoon pohjautuvat tarkemman tason kuvaukset eli soveltamisprofiilit ovat siten yhdenmukaisempia kuin silloin, jos ne kukin määriteltäisiin erikseen.
Projektissa mallinnettiin kaksi OOTS-ydintietomallia ja neljä todistusmateriaaliehdotusta
Projektissa mallinnettiin Tietomallit-työkalun avulla kaksi ydintietomallia, toinen väestötiedoista ja toinen koulutustiedoista, OOTS-järjestelmässä välitettävien todistusmateriaalien pohjiksi.
Näiden ydintietomallien pohjalta Tietomallit-työkaluun mallinnettiin soveltamisprofiileiksi neljä todistusmateriaaliehdotusta:
- Syntymätodistus
- Asuinpaikkatodistus
- Toisen asteen tutkintotodistus
- Kolmannen asteen opintojen opintorekisteriote
Pohjana OOTS-ydintietomalleille ja todistusmateriaaleille toimivat SDG-asetuksen Evidence Mapping -alatyöryhmässä määritellyt tietovaatimukset. Tietovaatimukset ovat kaikille EU-jäsenmaille yhteisiä ja ne ovat pohjana todistusmateriaaleille useassa SDG-asetuksen liitteen II menettelyssä, esimerkiksi korkeakouluopintoihin ja opintoetuuksien hakemisessa.
Tietomalleissa hyödynnettiin sanastoja
Ydintietomalleissa ja todistusmateriaaliehdotuksissa hyödynnettiin Yhteentoimivuusalustan Sanastot-työkalussa julkaistua OKSA opetus- ja koulutussanastoa sekä julkisen hallinnon yhteentoimivuussanaston EU-ydinkäsitteitä. Tulevaisuudessa projektin tuotoksia voidaan jatkotyöstää hyödyntämällä ELMO:n ja EU:n ydintietoja (core vocabularies), kun niiden koneluettavat versiot ovat saatavilla.
Yhteisen EU-ydinkäsitteisiin pohjautuvan SDG OOTS -sanaston luominen helpottaisi nykyisten todistusmateriaalien jatkotyöstöä ja uusien mallintamista kaikkien jäsenmaiden tarpeisiin.
Projektissa kehitettiin myös Tietomallit-työkalun ohjeistusta
CBDS-ohjelman rahoittaman projektin toisessa osuudessa DVV paransi tietomallinnuksen ohjeistusta ja samassa yhteydessä ohjemateriaalit käännettiin englanniksi. Ohjeistuksen avulla työkalun käyttäjiä tuetaan hyödyntämään sen eri toimintoja mahdollisimman hyvin. Englanninkielisten ohjemateriaalien avulla Tietomallit-työkalua voidaan kansallisten tarpeiden lisäksi hyödyntää myös kansainvälisissä hankkeissa syntyvien monikielisten tietomääritysten julkaisemiseen.
Voit tutustua suomenkielisiin opetusmateriaaleihin täällä.
Opetusmateriaalien englanninkieliset käännökset löydät täältä.