Uutinen |
06.05.2024

Kuukausikirje maalis–huhtikuu 2024

  1. Lausuntokierros hallituksen esitykseen SDG-asetuksen kansallisesta toimeenpanosta on päättynyt
  2. OOTS 2.0. Projekti
  3. OOTS-järjestelmän kehityksen edistyminen
  4. Nordic & Baltic SDG OOTS tietomallit Yhteentoimivuusalustalla
  5. OOTS Onboarding Playbook ja Onboarding Toolkit
  6. Ammattipätevyysdirektiivi ja SDG-asetus -tilaisuus viranomaisille

Lausuntokierros hallituksen esitykseen SDG-asetuksen kansallisesta toimeenpanosta on päättynyt

Hallituksen esitys EU:n SDG-asetuksen kansallisesta toimeenpanosta oli avoinna lausuttavaksi kaikille vastaajille lausuntopalvelu.fi:ssä. Kiitos vielä kaikille lausuneille.

Vastauksia saatiin 25 kappaletta, joista kahdessatoista ei ollut lausuttavaa. Yhdeksässä lausunnossa kannatettiin esitystä kokonaisuudessaan, yhdessä kannettiin vain KEHA-keskuksen nimittämistä asetuksen mukaiseksi kansalliseksi koordinaattoriksi mutta ei rekisterinpitäjäksi ja muutamassa lausunnossa esitettiin jonkin muu huomio.

Lausunnoissa esitettiin muun muassa

  • huomioita KEHA-keskukselle ehdotetusta roolista rekisterinpitäjänä
  • tarkennustarpeesta digitaalisessa palveluväylässä liikkuvan tiedon luonteesta
  • säädösjärjestelyperusteluiden täydentämisestä henkilötietojensuojaa ja toimivaltaisten viranomaisten määräytymistä koskien
  • tarpeesta laatia tiedonhallintalain mukainen vaikutusarvio ja muita taustatietoja, joilla esitystä voisi täydentää.

Työ- ja elinkeinoministeriö täydentää parhaillaan hallituksen esitystä lausuntopalautteen perusteella.

OOTS 2.0. Projekti

Pohjoismaiden ministerineuvoston alaisesta Cross Border Digital Services -ohjelmasta on myönnetty rahoitus uudelle Pohjoismaiden ja Baltian maiden yhteiselle OOTS 2.0. -projektille. Projekti käynnistyi Digitaaliset sisämarkkinat tiimin vetämänä huhtikuussa.

Projektissa tutkitaan vuosien 2024–2026 aikana, miten nykyistä monimutkaista OOTS-arkkitehtuuria voitaisiin yksinkertaistaa, loppukäyttäjien käyttökokemusta parantaa ja rakenteisen datan käyttöä tehostaa. Kesäkuussa järjestettävässä projektin kick-off tilaisuudessa määritellään vielä tarkemmin Pohjoismaiden ja Baltian maiden kesken, millaiseksi OOTS-järjestelmää halutaan kehittää.

Projektin ensimmäinen konkreettinen tuotos on tämän vuoden syystalvella valmistuva lakiselvitys, jossa kartoitetaan, mitä reunaehtoja ja vaatimuksia SDG-asetus, OOTS-täytäntöönpanoasetus ja GDPR antavat OOTS-järjestelmässä tapahtuvalle tiedonsiirrolle sekä todistusmateriaalien käytölle, ja mitä nämä reunaehdot merkitsevät projektin aikana muodostuneelle OOTS:n jatkokehityksen tavoitetilalle.

OOTS-järjestelmän kehityksen edistyminen

Suomen kansallisen OOTS-järjestelmän kehitystyö etenee suunnitellusti. Maalis-huhtikuun vaihteessa saatiin valmiiksi yhteisten kansallisten kompo-nenttien osalta tietojenvaihdon perusprosessi ja sen jälkeen työ jatkuu eri-laisten poikkeustapausten kehittämisellä. Huhtikuussa otettiin käyttöön myös tuotantoympäristön kaltainen kehitysympäristö, jonka toimivuutta päästään testaaman heti toukokuussa neljännessä Projectathon-testaustapahtumassa.

Helmikuussa 2024 aloitettiin myös yhteistyö Kelan kanssa. Yhteistyön lo-pullisena tavoitteena on OmaKelan opintoetuuksien hakemisen asioinnin liittäminen osaksi OOTS-järjestelmää ja asiointipalveluiden liittymisen ohjeis-tuksen valmistelu ja testaaminen.

Digitaaliset sisämarkkinat -tiimi sai huhtikuussa rahoituksen OOTS-järjestelmän kansallisten osien kehitykselle vuodelle 2024 ja sen avulla ke-hitystiimiä tullaan kasvattamaan loppukevään ja kesän aikana, jotta järjes-telmän valmistuminen aikataulussa on mahdollista.

Nordic & Baltic SDG OOTS tietomallit Yhteentoimivuusalustalla 

DVV toteutti keväällä 2024 Pohjoismaiden ministerineuvoston CBDS-ohjelman alla projektin, jonka yhtenä tavoitteena oli mallintaa muutamia eh-dotuksia SDG-asetuksen OOTS-järjestelmässä vaihdettavista todistusmateriaaleista Yhteentoimivuusalustan (Y-alusta) Tietomallit-työkalun avulla.

Projektissa mallinnettiin kaksi ydintietomallia toinen väestötiedoista ja toinen koulutustiedoista OOTS-järjestelmässä välitettävien todistusmateriaalien pohjiksi. 

Näiden ydintietomallien pohjalta mallinnettiin Tietomallit-työkaluun soveltamisprofiileiksi neljä todistusmateriaaliehdotusta

Lisäksi hankkeessa kehitettiin Y-alustan Tietomallit-työkalun eri sidosryhmille opetusmateriaaleja ja parhaita käytänteitä, jota todistusmateriaalien mallinnustyö palveli.

Todistusmateriaaliehdotukset mallinnettiin KEHA-keskuksen Digitaaliset sisämarkkinat -tiimin tuella ja niitä tullaan täydentämään ja hyödyntämään jatkossa yhdessä vastuuviranomaisten kanssa OOTS-järjestelmän kehitystyössä, Pohjoismaiden ja Baltian maiden välisessä SDG-yhteistyössä sekä EU:n tasolla.

Onboarding Playbook ja Onboarding Toolkit

Euroopan komissio on julkaissut jäsenmaille OOTS-järjestelmän käyttöönottoprosessia varten käsikirjan (playbook). Käsikirjan tavoitteena on helpottaa jäsenmaiden eri toimijoita, kuten SDG-koordinaattoreita ja vastuuviranomaisia, OOTS-järjestelmän perustamiseen ja siihen liittymiseen. Voit tutustua käsikirjaan täällä.

Lisäksi komissio on julkaissut yksityiskohtaisemman ja teknisemmän OOTS-järjestelmän käyttöönoton ohjeistuksen (toolkit). Voit tutustua ohjeistukseen täällä.

Ammattipätevyysdirektiivi ja SDG-asetus -tilaisuus viranomaisille

KEHA-keskuksen Digitaaliset sisämarkkinat tiimi järjesti ammattipätevyyksien tunnustamisesta ja SDG-asetuksesta tapaamisen vastuuviranomaisille tiistaina 9.4.2024 kello 12–13.

Tilaisuudessa kerrattiin ammattipätevyysdirektiiviä ja käytiin läpi SDG-asetuksen tuottamista lisävaatimuksista pätevyyksien tunnustamiselle sekä keskusteltiin hyvistä käytänteistä sähköisten asiointien kehittämisessä.

Tilaisuuden materiaalit voit ladata täältä.