Uutinen |
08.03.2024

Kuukausikirje tammikuu–helmikuu 2024

  1. Hallituksen esitykseen SDG-asetuksen kansallisesta toimeenpanosta pyydetään lausuntoja
  2. OOTS ja EUDI Wallet -synergiaryhmän väliraportti
  3. OOTS-järjestelmän kehityksen edistyminen
  4. Kansallisten keskitettyjen asiointipisteiden vertaisarvio
  5. Infotilaisuus SDG-asetuksesta ja REDII-direktiivistä kunnille
  6. SDG-asetus ja Sisämarkkinoiden tietojenvaihtojärjestelmä IMI
  7. Ammattipätevyysdirektiivi ja SDG-asetus -tilaisuus viranomaisille

Hallituksen esitykseen SDG-asetuksen kansallisesta toimeenpanosta pyydetään lausuntoja

Työ- ja elinkeinoministeriö pyytää lausuntoja hallituksen esitykseen EU:n SDG-asetuksen kansallisesta toimeenpanosta nyt lausuntopalvelussa.

Hallituksen esityksessä esitetään, että KEHA-keskus toimii SDG-asetuksen mukaisena kansallisena koordinaattorina ja digitaalisen palveluväylän (SDG) tietojenvaihtoon liittyvän kansallisen teknisen järjestelmän (OOTS) rekisterinpitäjänä.

Lausuntojen määräaika on 8.4.2024.

OOTS ja EUDI Wallet -synergiaryhmän väliraportti

OOTS-EUDI Wallet Contact Group julkaisi 4.3.2024 väliraportin: Synergies between the Once-Only Technical System and the EUDI Wallet.

Raportti tarjoaa asiantuntijalähtöisiä näkemyksiä siitä, kuinka nämä kaksi keskeistä EU:n digipolitiikan aloitetta voivat vahvistaa toisiaan ja hyötyä toi-sistaan. Työryhmä jatkaa toimintaansa vuoden 2024 ajan, ja loppuraportti synergioista julkaistaan vuoden 2024 lopussa tai vuoden 2025 alussa.

OOTS-järjestelmän kehityksen edistyminen

Suomen kansallisen OOTS-järjestelmän kehitystyö etenee suunnitellusti. Maaliskuussa saadaan valmiiksi yhteisten kansallisten komponenttien osalta tietojenvaihdon perusprosessi ja sen jälkeen työ jatkuu erilaisten poikkeustapausten kehittämisellä.

Kuvakaappaus Suomen OOTS-järjestelmän todistusmateriaalin pyyntöpalvelusta

Helmikuussa 2024 aloitettiin myös yhteistyö Kelan kanssa. Yhteistyön lopullisena tavoitteena on OmaKelan opintoetuuksien hakemisen asioinnin liittäminen osaksi OOTS-järjestelmää.

Kansallisten keskitettyjen asiointipisteiden vertaisarvio

Digitaaliset sisämarkkinat -tiimi osallistui 27.-28.2.2024 Brysselissä järjestettyyn Kansallisten keskitettyjen asiointipisteiden vertaisarviointitapahtumaan. Tapahtuman tavoitteena oli selvittää hyviä käytänteitä asiointipisteiden kehittämistä varten. 

Palveludirektiivi velvoittaa jäsenmaita ylläpitämään rajat ylittävää yritystoiminnan sähköistä asiointipistettä. Suomessa asiointipisteenä toimii Suomi.fi/yritykselle. Suomen asiointipiste sai tilaisuudessa kiitosta erittäin kattavista ja helppolukuisista sisällöistään. Vuorostaan vastuuviranomaisten asiointipalveluiden kuvausten löydettävyys koettiin asiointipisteessä vaikeaksi, koska palveluiden ja asiointikanavien englannin kielissä versioissa oli puutteita.

Suomi.fi-verkkopalvelu hyödyntää viranomaisten palvelu- ja asiointikanavatietojen hyödyntämiseen Palvelutietovarantoa (PTV), jonne viranomaiset ovat velvoitettuja tuottamaan palvelutietoa kolmella kielellä. PTV-kuvausten käännöksissä voi hyödyntää DVV:n kustantamaa käännöstoiminnallisuutta.

Infotilaisuus SDG-asetuksesta ja REDII-direktiivistä kunnille

KEHA-keskuksen Digitaaliset sisämarkkinat -tiimi ja Luvat ja valvonta -hanke järjestivät keskiviikkona 30.1.2024 kunnille infotilaisuuden SDG-asetuksen ja REDII-direktiivin tuottamista velvoitteista kunnille.

SDG-asetus ja Sisämarkkinoiden tietojenvaihtojärjestelmä IMI

Sisämarkkinoiden tietojenvaihtojärjestelmä IMI on lupa- ja valvontaviranomaisten käyttämä työkalu EU:n sisämarkkinoilla rajat ylittävässä yhteistyössä. Kilpailu- ja kuluttajavirasto toimii Suomessa järjestelmän kansallisena koordinaattorina.

SDG-asetuksessa määritellään, että viranomaisten on mahdollista todentaa IMI-järjestelmän avulla sellaisten todistusmateriaalien aitous, jotka käyttäjät ovat lähettäneet viranomaiselle omatoimisesti sähköisesti ilman OOTS-järjestelmää. Lisäksi viranomaisten tulee ilmoittaa IMI-järjestelmään kaikki sellaiset liitteen II menettelyiden poikkeustilanteet, jossa vaaditaan fyysistä läsnäoloa Suomessa.

Digitaaliset sisämarkkinat tiimi kartoittaa SDG-asetuksen osalta IMI-järjestelmää käyttävät vastuuviranomaiset ja sopii näiden kanssa toimintatavoista ja vastuuhenkilöistä, joille Kilpailu- ja kuluttajavirasto antaa oikeudet järjestelmän käyttöön.

Ammattipätevyysdirektiivi ja SDG-asetus -tilaisuus viranomaisille

Ammattipätevyysdirektiivi ja Laki ammattipätevyyden tunnustamisesta ovat velvoittaneet viranomaisia ammattipätevyyden rajat ylittävään tunnustamiseen. Nyt myös SDG-asetus velvoittaa ammattipätevyysviranomaisia digitalisoimaan pätevyyksien tunnustamisen asioinnit rajat ylittävästi. Lisäksi SDG-asetus velvoittaa viranomaisia lähettämään ja vastaanottamaan koulutus- ja ammattipätevyystietoja viranomaisiarekistereistä asiointipalveluihin OOTS-järjestelmän välityksellä.

KEHA-keskuksen Digitaaliset sisämarkkinat -tiimi järjestää ammattipätevyyksien tunnustamisesta ja SDG-asetuksesta tapaamisen vastuuviranomaisille tiistaina 9.4.2024 kello 12–13. Kutsut tilaisuuteen lähetetään suoraan viranomaisille.