SDG-kuukausikirje 3–4/2024
Kuukausikirje maalis–huhtikuu 2024
- Lausuntokierros hallituksen esitykseen SDG-asetuksen kansallisesta toimeenpanosta on päättynyt
- OOTS 2.0. Projekti
- OOTS-järjestelmän kehityksen edistyminen
- Nordic & Baltic SDG OOTS tietomallit Yhteentoimivuusalustalla
- OOTS Onboarding Playbook ja Onboarding Toolkit
- Ammattipätevyysdirektiivi ja SDG-asetus -tilaisuus viranomaisille
Lausuntokierros hallituksen esitykseen SDG-asetuksen kansallisesta toimeenpanosta on päättynyt
Hallituksen esitys EU:n SDG-asetuksen kansallisesta toimeenpanosta oli avoinna lausuttavaksi kaikille vastaajille lausuntopalvelu.fi:ssä. Kiitos vielä kaikille lausuneille.
Vastauksia saatiin 25 kappaletta, joista kahdessatoista ei ollut lausuttavaa. Yhdeksässä lausunnossa kannatettiin esitystä kokonaisuudessaan, yhdessä kannettiin vain KEHA-keskuksen nimittämistä asetuksen mukaiseksi kansalliseksi koordinaattoriksi mutta ei rekisterinpitäjäksi ja muutamassa lausunnossa esitettiin jonkin muu huomio.
Lausunnoissa esitettiin muun muassa
- huomioita KEHA-keskukselle ehdotetusta roolista rekisterinpitäjänä
- tarkennustarpeesta digitaalisessa palveluväylässä liikkuvan tiedon luonteesta
- säädösjärjestelyperusteluiden täydentämisestä henkilötietojensuojaa ja toimivaltaisten viranomaisten määräytymistä koskien
- tarpeesta laatia tiedonhallintalain mukainen vaikutusarvio ja muita taustatietoja, joilla esitystä voisi täydentää.
Työ- ja elinkeinoministeriö täydentää parhaillaan hallituksen esitystä lausuntopalautteen perusteella.
OOTS 2.0. Projekti
Pohjoismaiden ministerineuvoston alaisesta Cross Border Digital Services -ohjelmasta on myönnetty rahoitus uudelle Pohjoismaiden ja Baltian maiden yhteiselle OOTS 2.0. -projektille. Projekti käynnistyi Digitaaliset sisämarkkinat tiimin vetämänä huhtikuussa.
Projektissa tutkitaan vuosien 2024–2026 aikana, miten nykyistä monimutkaista OOTS-arkkitehtuuria voitaisiin yksinkertaistaa, loppukäyttäjien käyttökokemusta parantaa ja rakenteisen datan käyttöä tehostaa. Kesäkuussa järjestettävässä projektin kick-off tilaisuudessa määritellään vielä tarkemmin Pohjoismaiden ja Baltian maiden kesken, millaiseksi OOTS-järjestelmää halutaan kehittää.
Projektin ensimmäinen konkreettinen tuotos on tämän vuoden syystalvella valmistuva lakiselvitys, jossa kartoitetaan, mitä reunaehtoja ja vaatimuksia SDG-asetus, OOTS-täytäntöönpanoasetus ja GDPR antavat OOTS-järjestelmässä tapahtuvalle tiedonsiirrolle sekä todistusmateriaalien käytölle, ja mitä nämä reunaehdot merkitsevät projektin aikana muodostuneelle OOTS:n jatkokehityksen tavoitetilalle.
OOTS-järjestelmän kehityksen edistyminen
Suomen kansallisen OOTS-järjestelmän kehitystyö etenee suunnitellusti. Maalis-huhtikuun vaihteessa saatiin valmiiksi yhteisten kansallisten kompo-nenttien osalta tietojenvaihdon perusprosessi ja sen jälkeen työ jatkuu eri-laisten poikkeustapausten kehittämisellä. Huhtikuussa otettiin käyttöön myös tuotantoympäristön kaltainen kehitysympäristö, jonka toimivuutta päästään testaaman heti toukokuussa neljännessä Projectathon-testaustapahtumassa.
Helmikuussa 2024 aloitettiin myös yhteistyö Kelan kanssa. Yhteistyön lo-pullisena tavoitteena on OmaKelan opintoetuuksien hakemisen asioinnin liittäminen osaksi OOTS-järjestelmää ja asiointipalveluiden liittymisen ohjeis-tuksen valmistelu ja testaaminen.
Digitaaliset sisämarkkinat -tiimi sai huhtikuussa rahoituksen OOTS-järjestelmän kansallisten osien kehitykselle vuodelle 2024 ja sen avulla ke-hitystiimiä tullaan kasvattamaan loppukevään ja kesän aikana, jotta järjes-telmän valmistuminen aikataulussa on mahdollista.
Nordic & Baltic SDG OOTS tietomallit Yhteentoimivuusalustalla
DVV toteutti keväällä 2024 Pohjoismaiden ministerineuvoston CBDS-ohjelman alla projektin, jonka yhtenä tavoitteena oli mallintaa muutamia ehdotuksia OOTS-järjestelmässä vaihdettavista todistusmateriaaleista Yhteentoimivuusalustan (Y-alusta) Tietomallit-työkalun avulla.
Projektissa mallinnettiin kaksi ydintietomallia toinen väestötiedoista ja toinen koulutustiedoista OOTS-järjestelmässä välitettävien todistusmateriaalien pohjiksi.
Näiden ydintietomallien pohjalta mallinnettiin Tietomallit-työkaluun soveltamisprofiileiksi neljä todistusmateriaaliehdotusta
- Syntymätodistus
- Asuinpaikkatodistus
- Toisen asteen tutkintotodistus
- Kolmannen asteen opintojen opintorekisteriote
Lisäksi hankkeessa kehitettiin Y-alustan Tietomallit-työkalun eri sidosryhmille opetusmateriaaleja ja parhaita käytänteitä, jota todistusmateriaalien mallinnustyö palveli.
Todistusmateriaaliehdotukset mallinnettiin KEHA-keskuksen Digitaaliset sisämarkkinat -tiimin tuella ja niitä tullaan täydentämään ja hyödyntämään jatkossa yhdessä vastuuviranomaisten kanssa OOTS-järjestelmän kehitystyössä, Pohjoismaiden ja Baltian maiden välisessä SDG-yhteistyössä sekä EU:n tasolla.
Onboarding Playbook ja Onboarding Toolkit
Euroopan komissio on julkaissut jäsenmaille OOTS-järjestelmän käyttöönottoprosessia varten käsikirjan (playbook). Käsikirjan tavoitteena on helpottaa jäsenmaiden eri toimijoita, kuten SDG-koordinaattoreita ja vastuuviranomaisia, OOTS-järjestelmän perustamiseen ja siihen liittymiseen. Voit tutustua käsikirjaan täällä.
Lisäksi komissio on julkaissut yksityiskohtaisemman ja teknisemmän OOTS-järjestelmän käyttöönoton ohjeistuksen (toolkit). Voit tutustua ohjeistukseen täällä.
Ammattipätevyysdirektiivi ja SDG-asetus -tilaisuus viranomaisille
KEHA-keskuksen Digitaaliset sisämarkkinat tiimi järjesti ammattipätevyyksien tunnustamisesta ja SDG-asetuksesta tapaamisen vastuuviranomaisille tiistaina 9.4.2024 kello 12–13.
Tilaisuudessa kerrattiin ammattipätevyysdirektiiviä ja käytiin läpi SDG-asetuksen tuottamista lisävaatimuksista pätevyyksien tunnustamiselle sekä keskusteltiin hyvistä käytänteistä sähköisten asiointien kehittämisessä.