verktyget Informationsmodeller
Artikel |
06.06.2024

Nordic & Baltic SDG OOTS datamodeller på Interoperabilitetsplattformen

Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata (MDB) genomförde ett projekt med finansiering från Nordiska ministerrådets CBDS-program. Projektes målen var med att med hjälp av verktyget Informationsmodeller modellera några bevisen för intyg som kan bytas ut i OOTS-systemet och förbättra anvisningarna för datamodelleringen.

Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata (MDB) genomförde våren 2024 ett projekt med finansiering från Nordiska ministerrådets CBDS-program. Ett av målen med projektet var att med hjälp av verktyget Informationsmodeller (FI-Platform), på Interoperabilitetsplattformen, modellera några bevisförslag för intyg som kan bytas ut i OOTS-systemet.

Projektets bevisförslag för intyg modellerades med stöd av UF-centrets team Digital inre marknad. De kommer i fortsättningen att nyttjas och kompletteras tillsammans med de nationella ansvariga myndigheterna, i SDG-samarbetet mellan de nordiska och baltiska länderna samt i EU-kommissionens underarbetsgrupp för standardisering av OOTS-uppgifter.

Med Interoperabilitetsplattformen kan man modellera datainnehållet i datalagren

Interoperabilitetsplattformen, som upprätthålls av MDB, erbjuder verktyg för att definiera interoperabla datainnehåll. Plattformen består av ordlistor, kodsystem och datamodeller som är tillgängliga för terminologiskt arbete med ordlistor, hantering av kodsystem och datamodellering.

Plattformen Verktyget Informationsmodeller är en underhålls- och publiceringstjänst för semantiska datamodeller som innehåller allmänna kärndatadefinitioner avsedda för harmonisering av information. Dessa kärndata utnyttjas i beskrivningar som man gör för ett visst användningsändamål, såsom presentation av datainnehåll för ett visst ämnesområde eller en viss applikation eller ett visst gränssnitt. Beskrivningarna på en mer detaljerad nivå, dvs. tillämpningsprofilerna som grundar sig på gemensamma kärndata, är således mer enhetliga än om de definieras var för sig.

 

I projektet modellerade man två OOTS-kärndatamodeller och fyra bevisförslag för intyg

Inom projektet modellerade man två kärndatamodeller med hjälp av verktyget Informationsmodeller, den ena av befolkningsuppgifterna och den andra av utbildningsuppgifterna, som underlag för bevis, som förmedlas i OOTS-systemet. 

Utifrån dessa kärndatamodeller modellerade man fyra bevisförslag för intyg som tillämpningsprofiler i verktyget Informationsmodeller:

Som grund för OOTS-kärndatamodeller och beviss fungerar de informationskrav som man fastställt i SDG-förordningens Evidence Mapping-underarbetsgrupp. Informationskraven är gemensamma för alla EU-länder och de utgör grunden för bevis i flera förfaranden i bilaga II till SDG-förordningen, till exempel vid ansökan om studier på tredje stadiet och studieförmåner.

I datamodellerna nyttjade man ordlistor

I kärndatamodeller och bevisförslag för intyg nyttjade man undervisnings- och utbildningsordlistan OKSA som man publicerat i Interoperabilitetsplattformens verktyg Ordlistor samt EU-kärnbegreppen i den offentliga förvaltningens interoperabilitetsordlista. I framtiden kan man vidare bearbeta projektets resultat genom att utnyttja ELMO:s och EU:s kärnuppgifter (core vocabularies), när deras maskinläsbara versioner är tillgängliga.

Dessutom skulle skapandet av en gemensam SDG OOTS-ordlista, som grundar sig på EU:s kärnbegrepp, underlätta den fortsatta bearbetningen och modelleringen av det nuvarande bevis för alla medlemsländers behov.

Inom projektet utvecklade man också anvisningar för verktyget Datamodeller

I den andra delen av projektet, som finansierades av CBDS-programmet, förbättrade MDB anvisningarna för datamodelleringen och samtidigt översatte man anvisningsmaterialet till engelska. Med hjälp av anvisningarna stöder man verktygets användare att utnyttja dess olika funktioner så bra som möjligt. Med hjälp av anvisningsmaterial på engelska kan verktyget Informationsmodeller nyttjas, förutom för nationella behov, även för publicering av flerspråkiga datadefinitioner som uppstår i internationella projekt.  

Du kan bekanta dig med det finskspråkiga utbildningsmaterialet här.

Du hittar det engelskspråkiga utbildningsmaterialet här.