Ett möte
Artikel |
21.08.2024

De nordiska och baltiska länderna planerar tillsammans en möjlig framtid för OOTS-systemet

SDG-förordningen som trädde i kraft 2018 förutsätter att EU:s medlemsländer tar i bruk det tekniska systemet Once Only (OOTS). Syftet med OOTS är att möjliggöra en smidig gränsöverskridande förmedling av bevismaterial mellan myndigheter i olika medlemsstater på användarens begäran. Målet med OOTS 2.0-projektet är att undersöka OOTS framtidsutsikter, juridiska och tekniska utmaningar i anslutning till dem samt göra praktiska tester med PoC-försök.

Projektet Nordic Baltic OOTS 2.0

OOTS 2.0 är ett samarbetsprojekt mellan de nordiska och baltiska länderna som finansieras av nordiska ministerrådet för digitalisering, MR-Digitals program Cross Border Digital Services, CBDS. Projektet leds av Finlands team och projektgruppen består av de nordiska och baltiska ländernas nationella SDG-samordningsteam.

Single Digital Gateway-förordningen och OOTS

SDG-förordningen trädde i kraft 2018 och ett av dess centrala krav för medlemsstaterna och Europeiska kommissionen är att grunda ett tekniskt system för engångsprincipen (Once only technical system, OOTS).

Med hjälp av OOTS kan medborgare och företag vid gränsöverskridande förfaranden lämna bevismaterial från myndigheter i en medlemsstat till myndigheter i en annan medlemsstat. På begäran av användaren skickas bevismaterialet via OOTS från myndigheten i land A till myndigheten i land B.

Med bevismaterial avses myndighetsuppgifter som kan krävas som bilaga eller som en del av förfarandet. Intyget kan innehålla till exempel ett handelsregisterutdrag eller ett intyg över studieplatsen.

Projektets bakgrund

De baltiska och nordiska länderna hör till de digitalt mest utvecklade områdena i världen, där många av medborgarnas och företagens tjänster redan finns tillgängliga digitalt på nationell nivå.

OOTS 2.0-projektet fick sin början i observationer och tankar som gjorts utifrån ett tidigare projekt.

Läs mer om det tidigare SDG OOP PoC Pilots-projektet.

OOTS 2.0-projektet fokuserar på att undersöka OOTS-systemets framtida möjligheter och utveckla den nuvarande OOTS-arkitekturen för att möjliggöra en smidig överföring av strukturerad information mellan de nordiska och baltiska länderna som ligger bakom ärendeprocesserna. Målet med projektet är att med hjälp av proof of concept (PoC) testa det praktiska genomförandet av dataöverföringen som ligger bakom förfarandena med hjälp av OOTS-arkitekturen. Samtidigt strävar man efter att utreda hur användaren i fortsättningen kan följa upp användningen av sina uppgifter.

Projektet OOTS 2.0 strävar efter att hitta lösningar på följande OOTS-utmaningar

  • Den nuvarande OOTS-arkitekturens komplexitet
  • OOTS-användarstigen är komplicerad och innehåller flera olika skeden och inloggningar
  • Förhandsgranskningen av intygsmaterialet sker i det nuvarande genomförandet i en separat förhandsgranskningstjänst, även om den kunde skötas redan i e-tjänsten
  • Det nuvarande sättet att förmedla bevismaterial i slutet av förfarandet avviker från sättet som de flesta nordiska och baltiska ländernas myndigheter redan förmedlar användarens uppgifter bakom förfarandet nationellt
  • I vissa myndighetsärenden kan OOTS medföra olika behandlingssätt mellan gränsöverskridande och nationella användare
  • Det nuvarande sättet att använda bevismaterialet i slutet av ärendet uppmuntrar inte nödvändigtvis användningen av strukturerade data
  • Möjligheterna att använda strukturerade data för andra ändamål än att kontrollera behörigheten är begränsade eller obefintliga.

OOTS 2.0-projektets mål

Projektets centrala mål är att undersöka hur man med hjälp av OOTS-arkitekturen effektivt kan överföra strukturerade data bakom myndighetsförfarandena i de nordiska och baltiska länderna samt hitta nya möjligheter att utnyttja OOTS-systemet.

Tanken är att: 

  • Identifiera tekniska, dataskyddsrelaterade och juridiska utmaningar som skulle förhindra utbyte av strukturerad information i bakgrunden 
  • Testa i praktiken med hjälp av PoC hur de baltiska länderna och de nordiska länderna kan utbyta information i bakgrunden med hjälp av OOTS-arkitekturen samtidigt som användarna följer med informationsutbytet
  • Kommunikation om resultaten på nordisk, baltisk och europeisk nivå
  • Uppmuntra EU:s medlemsstater att utbyta information i strukturell form via OOTS med hjälp av de fördelar som framkommit i projektet.

Planerade resultat för projektet OOTS 2.0

  • Utredning om eventuella ändringar som behövs i SDG-förordningen och/eller OOTS-genomförandeförordningen 
  • Rapport om dataskyddslagen som beskriver de problem som framkommit i projektet och förslag på hur de kan lösas  
  • Processbeskrivning av hur bevismaterialet kan importeras som strukturerade data till e-tjänsterna för förhandsgranskning och användas till exempel för förhandsifyllning av ärendeblanketter 
  • Arkitekturbeskrivning på hög nivå, där användningen av OOTS-arkitekturen som bakgrundssystem för gränsöverskridande informationsutbyte beskrivs  
  • Testning av PoC för arkitekturbeskrivning på hög nivå.

Projektets tidtabell 2024–2026

Projektet OOTS 2.0 inleddes våren 2024.  

Det första skedet pågår till mitten av 2025 och fokuserar på juridiska och tekniska utredningar. Därefter väljer en projektgrupp bestående av nationella SDG- och OOTS-koordinatorer och experter de PoC-genomföranden som genomförs inom ramen för projektet.

I den andra fasen genomförs PoC och observationerna från dem inkluderas i projektrapporten.  

Projektet avslutas i slutet av 2026.

Mer information

Projektchef Kirsi Mikkonen

NTM-centralernas och AN-byråernas utvecklings- och förvaltningscenter (UF-centret)

kirsi.mikkonen@ely-keskus.fi

sdg.finland@ely-keskus.fi